HTML

Leonardo kertészei- a reneszánsz közösségi kert

Budapest szívében kialakított közösségi kert "magtársainak" információs és szórakoztató oldala. Szakmai és szakmaiatlan dokumentáció a kertről és másról, emberek kósza halmazának közösséggé válásáról.

Friss topikok

  • p-Aga: Talán tudok segíteni: szijjferi.hu/agro/paradicsom.php (2016.06.11. 14:28) Veszélyben a paradicsom!
  • Leonardo kertészei: Valóban, így van, ahogyan leírtad! De! 1. Van benne balzsam- és vörösborecet, ezen kívül 2. az ált... (2012.08.08. 14:35) Ketchup- és chutney rajongóknak!
  • Leonardo kertészei: Tök jó név! Nagyon tetszik! (2012.07.24. 10:46) Kösz!téri bútorok
  • Zsolt kertész: Kedves Blogolok és Kertészek! Ha "szakmai" kérdésetek van ne késlekedjetek! Várom kérdéseiteket. (2012.07.08. 20:05) Ave, szakértő!
  • Leonardo kertészei: Reménykedjünk, hogy egymásra találnak a messzi távolból is... (2012.06.14. 20:12) Padlizsán szex

Címkék

Azt a fészkes...

2012.06.17. 15:29 Leonardo kertészei

A fészkesek (Asteraceae) családjába, a tejnedvet tartalmazó nyelvesvirágúak (Asteraceae) alcsaládjába, a Lactuca nemzetségbe tartozó saláták (Lactuca sativa) közül a fejes saláta (Lactuca sativa var. Capitata) az egyik legrégebb óta kedvelt hazai salátánk, amely már több évtizeddel ezelőtt a vasárnapi rántott hús elmaradhatatlan kísérője volt.

Legfontosabb tápanyagai a kálium és az A-vitamin, közepes C-vitamin forrású, de kalcium, réz és vas tartalma sem elhanyagolható. K-vitamin tartalma fontos szerepet játszik az időskori csontritkulás megelőzésében.

Az egynyári saláta őshazája feltehetően Kis-Ázsia.

A rómaiak az étkezés utolsó fogásaként tálalták fel, tejnedvének enyhe nyugtató hatása miatt. Julius Ceasar kiemelt tiszteletét élvezte, mert egyik betegségéből való kigyógyulását a saláta jótékony hatásának tulajdonította.

A kertbarát Diocletianus közismerten nagy salátakedvelő volt.

Európában, a középkorban kezdték termeszteni. XIV. Lajos egzotikus fogásként feltálalt salátáit tárkonnyal és bazsalikommal fűszerezték. Az angol arisztokrácia olajos hal mellé fogyasztotta a mustárral ízesített salátát. Ekkor már étkezés előtt fogyasztották étvágyjavítóként.fejes saláta, nagyobb.jpg

A saláta szabadföldi helybevetésnek időpontja februártól májusig lehetséges, de fajtától függően egészen augusztus végéig ültethetjük - ekkor már jól szellőztethető fólia alá – ki a szabadfölbe, 20×20 cm sor és tőtávolságra. Vetőmagszükséglete 1-1,5 g/10m².

Jó szerkezetű, kissé laza, jó vízgazdálkodású, szerves anyagban gazdag talajba való.

Jól társítható paradicsommal, retekkel, karalábéval, póréhagymával. A fejes salátában kárt tesznek a meztelen csigák, ezért a salátaágyás mellé egy sor fokhagymát, körömvirágot, vagy büdöskét ültessünk ki. A fejes salátát más színes, tarka, fodros levelű salátákkal is összeültethetjük.

Ültetés előtti napon érdemes kissé beöntöznünk az előkészített ágyásokat, majd amikor a magokat elszórtuk, még egyszer öntözzük be a talajt, majd takarjuk be a magokat egy réteg földdel. Amikor kikelnek a magoncok, pár nap múlva sajnos ritkítani kell őket, hogy a megmaradt palántáknak legyen elég helye növekedni. A palánták között érdemes 10-15 cm-es távolságot hagyni, így erősebb salátákat kapunk. A kihúzott kis zsenge palántákat sem érdemes elpazarolni, vagy ültessük át őket máshová, vagy használjuk fel az aznap elfogyasztandó vegyes zöld salátánkhoz.

A saláta vízigényes növény így ne felejtsük el rendszeresen öntözni, lehetőleg kora reggel vagy késő este locsoljuk meg a növényeket. Ha folytonosan vetjük a magokat, szinte minden hónapban szedhetjük az ízletes friss salátákat, és elkerülhető, hogy az egész termés egyszerre érjen be.

A magvetéstől számított egy hónap múlva már szedhető a fejes saláta, és már panírozhatjuk is a csirkecombot!

e.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leonardokerteszei.blog.hu/api/trackback/id/tr874594021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása