HTML

Leonardo kertészei- a reneszánsz közösségi kert

Budapest szívében kialakított közösségi kert "magtársainak" információs és szórakoztató oldala. Szakmai és szakmaiatlan dokumentáció a kertről és másról, emberek kósza halmazának közösséggé válásáról.

Friss topikok

  • p-Aga: Talán tudok segíteni: szijjferi.hu/agro/paradicsom.php (2016.06.11. 14:28) Veszélyben a paradicsom!
  • Leonardo kertészei: Valóban, így van, ahogyan leírtad! De! 1. Van benne balzsam- és vörösborecet, ezen kívül 2. az ált... (2012.08.08. 14:35) Ketchup- és chutney rajongóknak!
  • Leonardo kertészei: Tök jó név! Nagyon tetszik! (2012.07.24. 10:46) Kösz!téri bútorok
  • Zsolt kertész: Kedves Blogolok és Kertészek! Ha "szakmai" kérdésetek van ne késlekedjetek! Várom kérdéseiteket. (2012.07.08. 20:05) Ave, szakértő!
  • Leonardo kertészei: Reménykedjünk, hogy egymásra találnak a messzi távolból is... (2012.06.14. 20:12) Padlizsán szex

Címkék

Kakukkfű a kertben

2012.08.20. 17:44 Leonardo kertészei

A kakukkfű (thymus vulgaris) egy gyönyörű évelő fűszernövény, amely nagyon jól viseli a szárazságot így sziklakertbe is ültethető.

Sajnos a hazai konyhában kicsit mellőzött lett a kakukkfű, de szerencsére a kiskertekbe egyre többen ültetik ezt a gyönyörű és aromás fűszernövényt. Ma már több fajtát is megtalálhatunk a kertészetekben, hiszen van köztük talajtakaró, vagyis elterülő habitusú, és van, amelyik felálló fajta.

Magát a növényt ültethetjük kész, kifejlett palántáról, vagy megpróbálkozhatunk a magvetéssel is. Erkélyre, teraszra, sziklakertbe vagy fűszerágyásba is kiváló, hiszen gyönyörű apró kis rózsaszínes-lilás virágaival még színt is visz a környezetbe.

A növényt ültessük laza, jó vízáteresztő képességű virágföldbe és a kert napos, meleg részére telepítsük. A túllocsolást nem bírja, így ha cserépbe vagy ládába ültetjük, gondoskodjunk a felesleges víz elvezetéséről. Az ültetés ideje tavasz, ha magvetéssel szaporítjuk, már márciusban előnevelhetjük a palántákat egy 15-18 fokos világos helyen, majd májusban - ha az idő már 10 fok felett van tartósan - ültessük ki a növényeket a szabadba.

Ezután egészen őszig szedhetjük a friss hajtásokat, amelyek kiváló ízt és aromát kölcsönöznek sülteknek, mártásoknak, salátáknak, de csak kis mennyiségben adagoljuk az ételhez, mert az erős aroma elviheti az íz világot. Az olasz és Francia konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, de készíthetünk vele fűszerecetet vagy fűszerolajat is.

A leveleket és a hajtásokat a legjobb a kora reggeli órákban szedni, és lehetőleg még virágzás előtt gyűjtsük be őket, majd frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk. Sajnos idősebb korában erősen fásodik, ezért néhány évente érdemes magról vagy hajtásdugványról új töveket szaporítani.

Télire sem kell felszedni a töveket, de érdemes takarással védeni a fagyok ellen. Dekoratív és mutatós növény lehet egy szép dézsába vagy kerámia edénybe ültetve.

A leveleket és hajtásokat akár fürdővízbe is tehetjük, amely így nyugtat és felfrissít minket egy fárasztó nehéz nap végén. Teája köhögés ellen is kiváló!

Kakukkfüves sárgarépa köret

A sárgarépa kifejezetten magas rosttartalmú zöldség. Mind a rostok, mind az A-vitamin hasznosításához segítséget jelent, ha szeleteljük (reszeljük), és/vagy enyhén hőkezeljük. Sült húsok, halak mellé ajánlom ezt a zöldséges köretet.

 

Kakukkfüves, vajas sárgarépa

A répához:

400 g sárgarépa,

1 ek vaj,

1 tk nádcukor,

friss kakukkfű,

tört citrombors, só


A répákat hámozzuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A vajat hevítsük fel egy serpenyőben a cukorral együtt, de figyeljünk oda, hogy 140 fok fölé ne melegedjen a serpenyő, mert azon felül a vaj megég. A karamellizálódott nádcukorra szedjük rá a répát, fűszerezzük, és 4-5 percig süssük folyamatos rázogatás mellett.


EGÉSZSÉG TIPP: A ballasztanyagokban gazdag sárgarépát alaposabban fel kell dolgozni (párolni, főzni, reszelni), hogy a rostok közül kiszabadulhasson az A vitamin elővitaminja a karotin, ami a sárgarépában gazdagon található.

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.

Gasztrotipp: sült hús mellé együk! :)

(www.ritakonyhaja.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leonardokerteszei.blog.hu/api/trackback/id/tr174721947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása