HTML

Leonardo kertészei- a reneszánsz közösségi kert

Budapest szívében kialakított közösségi kert "magtársainak" információs és szórakoztató oldala. Szakmai és szakmaiatlan dokumentáció a kertről és másról, emberek kósza halmazának közösséggé válásáról.

Friss topikok

  • p-Aga: Talán tudok segíteni: szijjferi.hu/agro/paradicsom.php (2016.06.11. 14:28) Veszélyben a paradicsom!
  • Leonardo kertészei: Valóban, így van, ahogyan leírtad! De! 1. Van benne balzsam- és vörösborecet, ezen kívül 2. az ált... (2012.08.08. 14:35) Ketchup- és chutney rajongóknak!
  • Leonardo kertészei: Tök jó név! Nagyon tetszik! (2012.07.24. 10:46) Kösz!téri bútorok
  • Zsolt kertész: Kedves Blogolok és Kertészek! Ha "szakmai" kérdésetek van ne késlekedjetek! Várom kérdéseiteket. (2012.07.08. 20:05) Ave, szakértő!
  • Leonardo kertészei: Reménykedjünk, hogy egymásra találnak a messzi távolból is... (2012.06.14. 20:12) Padlizsán szex

Címkék

A sztella, meg az ártoá

2012.06.20. 07:30 Leonardo kertészei

1126-ban kutat ástak az északnyugat-franciaországi Lille város egyik kolostorának udvarán. A felszínközeli vízzáró kőzetet áttörve bővizű kutat sikerült fakasztani. Lille Artois grófság területén fekszik, és ennek nevéből származik a máig használatos elnevezés: artézi kút, artézi víz. Az artézi vizeket gyakran fosszilis vizeknek is nevezzük, bár a földtörténet fosszíliáihoz, kövületeihez képest nem is olyan régen keletkeztek. Egy-egy artézi medence lassan felhalmozódó vízkészlete akár több tízezer éve hullott csapadékból is keletkezhetett. artézi szelet.jpg

Magyarországon az első artézi kutat a dunántúli Ugodon fúrták, 1830-ban. A legnevezetesebb artézi kutak lemélyítése azonban a XIX. század hatvanas-hetvenes éveiben tevékenykedő Zsigmondy Vilmos (Pozsony, 1821. május 15. – Budapest, 1888. december 21.) bányamérnök nevéhez fűződik. Határozott elméletet dolgozott ki a hőforrások feltárására és hasznosítására. Ezt 1867-ben a margitszigeti kutak megépítésével bizonyította. Itt az egyik fúrása 119,5 méter mélyre jutott le a József főherceg tulajdonában lévő területen. A margitszigeti kút 1500 m3 vizet adott naponta, magas kén, szénsav, kalcium és magnéziumtartalommal, ami különlegességnek számított, így a kivitelezést még I. Ferenc József császár- és király is figyelemmel kísérte.

Egyik leghíresebb fúrásának helyét ma is emléktábla őrzi: a budapesti Hősök terén, a honfoglaló vezérek szoborcsoportja előtt, a tér kövezetébe illesztett bronztábla jelzi, hogy 1868-78 között Zsigmondy vezetésével ott fúrtak 970 m mély artézi kutat.

Ebből a vízből kezdetben a Nádor-szigeten ideiglenesen kialakított Ártézi Fürdőt, majd később a Széchenyi fürdőt látták el forró gyógyvízzel (amely csak a XIX. század végére készült el). A kút a felszín alá rejtve ma is működik, és a Városligetben feltörő társával együtt a Széchenyi fürdőt táplálja.

Magyarországon a legtöbb artézi kutat (több mint 40 ezret) ma is az Alföldön találjuk.

2000 méter mélyről feltörő artézi víz biztosítja a hajdúszoboszlói gyógyfürdő vízellátását is, a kisebb talpmélységű (100 m körüli) kutak nagy része azonban ivóvizet szolgáltat. Az alföldi artézi kutakból évente a Balaton víztömegével majdnem azonos mennyiségű vizet termelnek ki. A vízutánpótlás már említett lassúsága miatt az artézi vízzel egyre takarékosabban kell bánni. pumpa.png

A Föld talán legnagyobb artézi vízkészletét az ausztráliai Nagy Artézi-medence rejti. A medence területe Franciaország területének több mint háromszorosa (1,75 millió km2). A felülről miocén kori agyagos, alulról pedig óidei (paleozóos) gránitos vízzáró rétegek közé zárt jura-kréta időszaki (mezozóos) homokkő rétegek tárolják az artézi vizet.

A definíció az, hogy az artézi kút: olyan mélységi rétegbe fúrt kút, amelynél a magas nyomás következtében a víz magától tör a felszínre – hivatalosan: pozitív nyugalmi vízszintű kút.

Mivel a Leonardo Kert esetében is mélyről jön fel az artézi víz, és bi- és tricepsz építő, erőteljes muszkliképző karmunka nyomán tör a felszínre, illetve ömlik a locsolókannákba. Nők esetében ez az erőteljes és folyamatosan végzett felkari edzés kifejezetten hasznos, mert az integető izomnak nevezett, a felkar alsó részén a kor előrehaladtával lifegni kezdő zsírtömeg izomszövetté alakul. A kemény munka ellenére és éppen ezért nagyon szeretjük és megbecsüljük a kutat, mert a kezdetekkor azt is megtapasztaltuk, milyen nehéz a vizet messzebbről cipelni. 

Leo kút400.jpg

(fotó: Török Barbara)

Ezért szántam e bejegyzést az artézi víznek és kútnak, a megbecsülésen kívül ismerjük is meg kicsit jobban!


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leonardokerteszei.blog.hu/api/trackback/id/tr134599648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása