HTML

Leonardo kertészei- a reneszánsz közösségi kert

Budapest szívében kialakított közösségi kert "magtársainak" információs és szórakoztató oldala. Szakmai és szakmaiatlan dokumentáció a kertről és másról, emberek kósza halmazának közösséggé válásáról.

Friss topikok

  • p-Aga: Talán tudok segíteni: szijjferi.hu/agro/paradicsom.php (2016.06.11. 14:28) Veszélyben a paradicsom!
  • Leonardo kertészei: Valóban, így van, ahogyan leírtad! De! 1. Van benne balzsam- és vörösborecet, ezen kívül 2. az ált... (2012.08.08. 14:35) Ketchup- és chutney rajongóknak!
  • Leonardo kertészei: Tök jó név! Nagyon tetszik! (2012.07.24. 10:46) Kösz!téri bútorok
  • Zsolt kertész: Kedves Blogolok és Kertészek! Ha "szakmai" kérdésetek van ne késlekedjetek! Várom kérdéseiteket. (2012.07.08. 20:05) Ave, szakértő!
  • Leonardo kertészei: Reménykedjünk, hogy egymásra találnak a messzi távolból is... (2012.06.14. 20:12) Padlizsán szex

Címkék

Hírek, praktikák

2012.06.09. 19:06 Leonardo kertészei

Ma reggel első utam a szerszámtároló kis házba vezetett, és láttam, hogy a belső tér szuper jó lett, áttekinthető, rend és tisztaság van, élmény belépni! Gábor, a kertmester a három Lacival az egész kertet komfortosabbá tette, így a jövő szombati közös munkát kellőképpen megkönnyítették számunkra.

Az egyik parcella társsal arról beszéltünk, hogy a nagy nyári melegben jó lenne, ha a locsolás befejeztével mindenki megtöltené az általa használt locsolókannát, és a következő kertész azzal a kissé átmelegedett, állottabb vízzel tudna locsolni. Ez azért fontos, hogy a jéghideg artézi víz ne égesse el a növényeinket. A kis házban a kannákat teletöltve is a helyükre lehet tenni, kivéve azokat, amelyek eresztenek. Egy kis odafigyelést igényel, de ez mindannyiunk közös érdeke, gondold meg!

A rézsűk szépek, változatosak, a közös gondozás az előnyükre vált, beindult a növények fejlődése, látható, hogy gondosan öntözzük azokat.

Napi praktikák, teendők:

Ugyancsak Gábor - mivel ő tartózkodik és dolgozik legtöbbet a kertben - jelezte a hét közepén, hogy a karalábé fölött szürke, hamuszerű rovarok szálldogálnak. Nina beazonosította nekünk, és ellenszert is ajánlott: Üvegházi molytetű: az apró rovar üvegházi, szabadföldi növényeket egyaránt szívogat, de különösen az üvegházakban makacs, veszélyes, ellenálló kártevő. Mit tegyünk? A kulcs a sárga szín. Ha egy sárga színű kartonra, falapra pl. gépzsírt kenünk, felakasztjuk az üvegházban, mint légyfogóra úgy szállnak rá a rovarok.

A levéltetvek ellen a legjobb orvosság a csalánpermetezés: 10 kg friss csalánt áztass be egy napra 50 liter esővízbe! Ha nem szeretnél élni ezzel a biztos, de nagyon büdös módszerrel, jó megoldás lehet a fák közé ültetett sarkantyúka, mert magához vonzza a tetveket. A zöldbab levéltetve ellen viszont rebarbarafőzettel védekezhetsz. Hetente többször permetezz ezzel a szerrel!

A kártevő rovarok hatásos ellenszere a kifőtt és kihűlt burgonyalé, míg a kártékony csigák kiváló gyűjtőnövénye a rebarbara.

Locsolás: A zöldség- és virágágyásokat közvetlenül a tőnél öntözzük, ez sokkal hatásosabb.
A szigetelőtakaró (mulcsolás) nem engedi a talajt gyorsan kiszáradni és a gazt is elnyomja. Így kevesebbet kell öntözni, kapálni és gyomlálni.

mulcsolt kis.jpg

(fotó: Török Barbara)

A magasra nőtt évelő növényeknek támasztékra van szükségük, mivel a június gyakran lep meg minket heves záporokkal, zivatarokkal.
Hogy megvédjük az epret, szamócát a túl sok nedvességtől, még egyszer tegyünk alá szalmát.

Palántázás: A fiatal palántákat (főként a zöldségeket) késő délután ültessük ki a kertbe. Éjszaka ugyanis regenerálódnak az esetleg megsérült hajszálgyökerek.

Tegnap délelőtt rájöttem, miért nem vetik nyári melegben a sárgarépa magokat, miért tavasszal palántázzák azokat. A gangon dafke elvetett sárgarépa magjaim gyönyörűen kikeltek ugyan, már kb. 2-3 cm magas friss levélkék látszottak ki a földből, de a déli nap pillanatok alatt megégette az összeset. Azért próbáltam meg elültetni, mert senki nem mondta, miért tavasszal palántázzák, azt mondták, akkor van az ideje és kész. Már értem, miért. :)

e.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leonardokerteszei.blog.hu/api/trackback/id/tr14575616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása