HTML

Leonardo kertészei- a reneszánsz közösségi kert

Budapest szívében kialakított közösségi kert "magtársainak" információs és szórakoztató oldala. Szakmai és szakmaiatlan dokumentáció a kertről és másról, emberek kósza halmazának közösséggé válásáról.

Friss topikok

  • p-Aga: Talán tudok segíteni: szijjferi.hu/agro/paradicsom.php (2016.06.11. 14:28) Veszélyben a paradicsom!
  • Leonardo kertészei: Valóban, így van, ahogyan leírtad! De! 1. Van benne balzsam- és vörösborecet, ezen kívül 2. az ált... (2012.08.08. 14:35) Ketchup- és chutney rajongóknak!
  • Leonardo kertészei: Tök jó név! Nagyon tetszik! (2012.07.24. 10:46) Kösz!téri bútorok
  • Zsolt kertész: Kedves Blogolok és Kertészek! Ha "szakmai" kérdésetek van ne késlekedjetek! Várom kérdéseiteket. (2012.07.08. 20:05) Ave, szakértő!
  • Leonardo kertészei: Reménykedjünk, hogy egymásra találnak a messzi távolból is... (2012.06.14. 20:12) Padlizsán szex

Címkék

Blogbejárató

2012.06.08. 13:31 Leonardo kertészei

Évekkel ezelőtt, egy álmosító vasárnapon vizsgákra készülve pihenésképpen bekapcsoltam a TV-t, és az egyik adón egy ír nagyváros közösségi kertjét mutatták be éppen.

Soha nem hallottam erről a rendszerről, de annyira megtetszett ez a nagyváros közepén létesített, több tucatnyi, hobbi biokert és a köré szerveződött lelkes kis közösség, hogy fájó hiányérzetem támadt a nem létező vidéki romantika fílingre.

Attól kezdve valahogy mindig beleütköztem az ilyenfajta híradásokba, és azt tapasztaltam, hogy a világ számtalan országában mondtak nemet a jobbára értelmiségi, fiatalabb korosztályba tartozó csoportok az elgépiesedett, kiüresedő, dekadens nagyvárosra, és találtak – és nyertek! - egy kis egérutat a fizikai és mentális egészséget is óvó kiskert rendszerekbe. Oda, ahova egy fárasztó munkanap után kimerülten jólesik betérni, kapálgatni keveset, locsolgatni, anyai-atyai büszkeséggel figyelni a napról-napra cseperedő palántákat, megosztani a praktikákat a parcella szomszéddal, meghányni-vetni a világ dolgait a többiekkel, a közösség érdekében pluszmunkát végezni- majd onnan lelkileg feltöltődve hazatérni és ezerrel a családra koncentrálni. A zöldség-gyümölcs termés már csak hab a tortán, mert nem egészen ez a lényeg, bár kétségtelenül vonzó hab a saját.

 A Lecsós Kert megalakulása után szinte egyértelmű volt, hogy a KÉK nem hagyja magára a pesti kiskertre vágyókat sem, és lám, májusban a Corvin-sétány végén, a Pál utcai fiúk Grund-jának tőszomszédságában megalakult a Leonardo Kert, a maga - megközelítőleg - 80 parcellájával.

A parcellák bérlésére való jelentkezés a befogadóképesség sokszorosa volt, így a leendő bérlőket sorsolás útján, nyilvánosan választották ki. Lett várakozók listája, és pót-várakozók listája is, ami bizonyítja a fokozott érdeklődést, és a további közösségi kertek kialakítására való igényt.

Két hete nagyüzemben működik a Leonardo Kert, mindannyian ültetünk, kapálunk, gyomlálunk, és eljutottunk arra a pontra, ahol a sokféle tudású, különböző életmódot élő, sokfajta nézetet képviselő, különböző korosztályból kikerülő, többségében aszfalton szocializálódott, amatőr kertész elmozdul egy valódi közösség kialakulásának irányába, amelyben a különbségekből adódó, nyilvánvaló örök viták mellett is felmutatható a kollektív érdeklődésből fakadó egyetértés néhány sarokköve.

Az igazi közösség lényege pedig az, hogy a nézetkülönbségek ellenére is legyenek olyan közös pontok, olyan közös értékek, amelyek a kósza sokaságból valódi közösséget teremtenek. Nálunk vannak.

Természetesen vannak és lesznek olyanok, akik lemorzsolódnak, talán azért, mert bennük több volt a nosztalgia a gyermekkorban a nagymama kertjéből a reggeli parasztkolbász mellé kihúzott friss újhagyma íze után, és kevésbé vágytak az ásásra, kapálásra, locsolásra, de mi, akik maradunk, szerencsésnek érezzük magunkat, és köszönjük a lehetőséget a KÉK-nek és az összes segítőnknek, akik bátorítják első, tétova lépteinket!

Ez a blog a miénk, Leonardo kertészeié, de örülünk annak, ha mások is olvassák, jó hírét viszik, és büszkék lennénk arra is, ha a Leonardo Kert mintául szolgálhatna a jövőben kialakuló közösségi kertek számára is.

(Sári Edina)

filagória600.jpg

(fotó: Kővári Edina)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leonardokerteszei.blog.hu/api/trackback/id/tr964573602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása