HTML

Leonardo kertészei- a reneszánsz közösségi kert

Budapest szívében kialakított közösségi kert "magtársainak" információs és szórakoztató oldala. Szakmai és szakmaiatlan dokumentáció a kertről és másról, emberek kósza halmazának közösséggé válásáról.

Friss topikok

 • p-Aga: Talán tudok segíteni: szijjferi.hu/agro/paradicsom.php (2016.06.11. 14:28) Veszélyben a paradicsom!
 • Leonardo kertészei: Valóban, így van, ahogyan leírtad! De! 1. Van benne balzsam- és vörösborecet, ezen kívül 2. az ált... (2012.08.08. 14:35) Ketchup- és chutney rajongóknak!
 • Leonardo kertészei: Tök jó név! Nagyon tetszik! (2012.07.24. 10:46) Kösz!téri bútorok
 • Zsolt kertész: Kedves Blogolok és Kertészek! Ha "szakmai" kérdésetek van ne késlekedjetek! Várom kérdéseiteket. (2012.07.08. 20:05) Ave, szakértő!
 • Leonardo kertészei: Reménykedjünk, hogy egymásra találnak a messzi távolból is... (2012.06.14. 20:12) Padlizsán szex

Címkék

Még nyílnak a kertben az őszi...

2012.10.01. 10:18 Leonardo kertészei

Klikkelj!

zoldsegeskert8.jpg

Szólj hozzá!

Kapanyélen a Leonardo Kert

2012.09.14. 12:17 Leonardo kertészei

Cser Judit, a Kapanyél blog főszerkesztője kint járt a Leonardo kertben, locsolt, fotózott, kérdezett, és feltette a Kapanyélre a kertünket.

Katt a képre az olvasáshoz!

Judit600.jpg

Szólj hozzá!

Kezdő Kertészek Kézikönyve I. rész

2012.09.08. 15:38 Leonardo kertészei

... avagy jövőre mit csinálok másképp

 

1. fejezet

 Mivel a szezon elején már írtam a blogba, (b)logikus volt, hogy így az első év(szak) vége felé ismét jelentkezzek, megvonva az időszak mérlegét.

Ha valaki még emlékszik az egyik első bejelentkezésemre… annak piszok jó a memóriája, vagy sűrűn olvas régi blogbejegyzéseket. Azok kedvéért, akiknek e jeles esemény mégis kihullott volna az elméjéből, azt ecsetelgettem, hogy milyen ravasz vagyok, mert viszonylag egzotikus növényzettel ültettem tele a kertem. Ezután, ha valamelyik mégsem válna be, rá lehet fogni az eltérő éghajlatra, egyéb körülményekre. Az édeshagyma például tipikusan egy ilyen növény volt. Tessék? Milyen lábnyomok? 40-es férficipő?? Khmm… Na, jó, bevallom, annyira koncentráltam a paradicsomok felkötésére, hogy speciel az édeshagymákat, úgy, ahogy voltak kitapostam. édes hagyma.jpg

Szegény hagymáknak egyébként is rossz sorsa volt nálam, mivel pár héttel korábban az állomány nagy része a gondos gyomlálásnak esett áldozatául. Már a sor felénél tartottam, amikor rájöttem, hogy az a sok egymásra hasonlító csenevész izé, aminek a végén kis fehér gömböcke van, az jó eséllyel nem fűszál, hanem az épp kikelő-félben lévő hagymácskák szára. A mesterséges lélegeztetésnek, visszagyömöszölésnek, egyéb újraélesztési kísérleteknek makacsul ellenálltak. Az az egy-két túlélő, amelyik még mindig ott senyved a bébikertemben, valószínűleg kérni fogja az anyakönyveztetésük módosítását: nem édeshagyma lesz a nevük, hanem „Örülünk, ha békén hagy ma!”

 2. fejezet

 A következő pont az elrendezés kérdése. Ezen belül egyrészt figyelni kell a növények sűrűségére, másrészt az egymás mellettiségére, harmadrészt pedig a szélsőséges időjárás szeszélyeire.

Nekem szerencsém volt, mivel a neten rendelt növényekhez kapott leírásban rögzítve voltak az ajánlott ültetési távolságok. Más kérdés, hogy például a mángold esetében nem tartottam be ezeket, mondván minek ültessem szét 20-25 cm-re, mikor az olyan kis spenótszerű izé. Akkor lepődtem meg, amikor lapulevél nagyságúra megnőttek, olyan sűrűn egymásra, hogy ha nem lett volna színes a száruk, ki sem tudtam volna bogozni, melyik levél hová tartozik. Jobban utána nézve megállapítottam, hogy a spenótszerűség a felhasználásra vonatkozik, nem a méretre. Ennyit az értő olvasásról, meg a diplomáról. Szóval, ha van tapasztalatunk vagy ajánlásunk az ültetési távolságok tekintetében, a korrekt fejlődés érdekében érdemes azt figyelembe venni.

A távolság mellett jó, ha a növények elérhetőségét is figyeljük. A 7 négyzetméter kicsinek tűnhet, de – tapasztalatból tudom – nagyon kényelmetlen, bár kétségkívül látványos az a fajta tornagyakorlat, amikor a félig telt locsolókannával nyújtózkodva a bébikert széléről próbáljuk vízhez juttatni a középen szomjazó növénykéinket.

Az „összeültetésről” nekem csak korlátozott tapasztalataim vannak. Arra viszont rájöttem, hogy a mángold nem csak optikai tuningot jelent a paradicsom két oldalán, hanem még a széltől, naptól is védi. Legalábbis addig, míg túl nem növi.mángold.jpg

Annak eleinte örültem, hogy olyan helyen van a kertem, ahol jól éri a nap. Tartós hőségriadós időjárás esetén azonban az előny könnyen hátrányba fordulhat, a paradicsomok például nagyon igényelték (volna) a sűrű öntözést. Hozzáteszem, nem csak nálam voltak tikkadtak, eléggé betűz a nap a kertbe, így megfontolandó, hogy a bambusz helyett ne ültessünk-e inkább kaktuszt.

(Angyal Szabolcs)

Szólj hozzá!

Kakukkfű a kertben

2012.08.20. 17:44 Leonardo kertészei

A kakukkfű (thymus vulgaris) egy gyönyörű évelő fűszernövény, amely nagyon jól viseli a szárazságot így sziklakertbe is ültethető.

Sajnos a hazai konyhában kicsit mellőzött lett a kakukkfű, de szerencsére a kiskertekbe egyre többen ültetik ezt a gyönyörű és aromás fűszernövényt. Ma már több fajtát is megtalálhatunk a kertészetekben, hiszen van köztük talajtakaró, vagyis elterülő habitusú, és van, amelyik felálló fajta.

Magát a növényt ültethetjük kész, kifejlett palántáról, vagy megpróbálkozhatunk a magvetéssel is. Erkélyre, teraszra, sziklakertbe vagy fűszerágyásba is kiváló, hiszen gyönyörű apró kis rózsaszínes-lilás virágaival még színt is visz a környezetbe.

A növényt ültessük laza, jó vízáteresztő képességű virágföldbe és a kert napos, meleg részére telepítsük. A túllocsolást nem bírja, így ha cserépbe vagy ládába ültetjük, gondoskodjunk a felesleges víz elvezetéséről. Az ültetés ideje tavasz, ha magvetéssel szaporítjuk, már márciusban előnevelhetjük a palántákat egy 15-18 fokos világos helyen, majd májusban - ha az idő már 10 fok felett van tartósan - ültessük ki a növényeket a szabadba.

Ezután egészen őszig szedhetjük a friss hajtásokat, amelyek kiváló ízt és aromát kölcsönöznek sülteknek, mártásoknak, salátáknak, de csak kis mennyiségben adagoljuk az ételhez, mert az erős aroma elviheti az íz világot. Az olasz és Francia konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, de készíthetünk vele fűszerecetet vagy fűszerolajat is.

A leveleket és a hajtásokat a legjobb a kora reggeli órákban szedni, és lehetőleg még virágzás előtt gyűjtsük be őket, majd frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk. Sajnos idősebb korában erősen fásodik, ezért néhány évente érdemes magról vagy hajtásdugványról új töveket szaporítani.

Télire sem kell felszedni a töveket, de érdemes takarással védeni a fagyok ellen. Dekoratív és mutatós növény lehet egy szép dézsába vagy kerámia edénybe ültetve.

A leveleket és hajtásokat akár fürdővízbe is tehetjük, amely így nyugtat és felfrissít minket egy fárasztó nehéz nap végén. Teája köhögés ellen is kiváló!

Kakukkfüves sárgarépa köret

A sárgarépa kifejezetten magas rosttartalmú zöldség. Mind a rostok, mind az A-vitamin hasznosításához segítséget jelent, ha szeleteljük (reszeljük), és/vagy enyhén hőkezeljük. Sült húsok, halak mellé ajánlom ezt a zöldséges köretet.

 

Kakukkfüves, vajas sárgarépa

A répához:

400 g sárgarépa,

1 ek vaj,

1 tk nádcukor,

friss kakukkfű,

tört citrombors, só


A répákat hámozzuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A vajat hevítsük fel egy serpenyőben a cukorral együtt, de figyeljünk oda, hogy 140 fok fölé ne melegedjen a serpenyő, mert azon felül a vaj megég. A karamellizálódott nádcukorra szedjük rá a répát, fűszerezzük, és 4-5 percig süssük folyamatos rázogatás mellett.


EGÉSZSÉG TIPP: A ballasztanyagokban gazdag sárgarépát alaposabban fel kell dolgozni (párolni, főzni, reszelni), hogy a rostok közül kiszabadulhasson az A vitamin elővitaminja a karotin, ami a sárgarépában gazdagon található.

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.

Gasztrotipp: sült hús mellé együk! :)

(www.ritakonyhaja.hu)

 

Szólj hozzá!

Fűszerszámok és gyógynövények

2012.08.15. 06:54 Leonardo kertészei

A (kis)kertekben ültethető, nevelhető fűszer- és gyógynövények a Györgytea® szakmai tanácsadásával


Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

Citromfű (Melissa officinalis)

Mentafélék: borsmenta (Mentha x piperita); fodormenta (Mentha spicata var. crispata)

Kerti majoránna (Majoranna hortensis)

Szurokfű (Origanum vulgare)

Levendula (Lavandula angustifolia

Kerti körömvirág (Calendula officinalis)

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Izsóp (Hyssopus officinalis)

Lestyán (Levisticum officinale)

fuszer_02.jpg

A felsorolt fajok többsége illóolajos növény, és mint ilyenek teljes napfényes helyet igényelnek. Mindegyik faj kis tasakos "hobbikerti" vetőmagként beszerezhető a gazdaboltokban. Ezek palántanevelését célszerű olyan kertbarátra bízni akinek adottak a lehetőségei a palántaneveléshez. Gyorsabban érhető el azonban siker, ha a nagyobb gartencenterekben kész cserepes növényeket vásárolunk. A hipermarketekben kapható cserepes fűszernövényekkel is sikerünk lehet. Ezeket azonban célszerű néhány napig a szabadban árnyékban szoktatni a szabad levegőhöz. (Mivel olykor több napot töltenek ezek a növények az áruházakban, "elszoknak" a tűző közvetlen napsütéstől, és vásárlást követően kiültetve megéghet a lombjuk.) Valamennyi felsorolt faj elviseli a szárazságot, azonban a nyári forróságban meghálálják az öntözést. A kiültetés előtt célszerű a kert talaját érett szervestrágyával feljavítani. Ültetést követően takarjuk a talajt kéregmulccsal, így nem csupán a gyomosodást kerüljük el, de a nedvességet is őrizzük.

fuszernovenyek1.jpg

A kerti körömvirág virágai folyamatosan szedhetők, a levágott virágokról szedjük le a szirmokat. A fagyokig virágzik, ekkor elpusztul, tavasszal újra kell vetni. Szintén folyamatosan szedhetőek a majoránna virágos hajtásai.

A majoránnát is újra kell vetni tavasszal. A többi felsorolt növény évelő. Javasolható a rozmaring is, ez azonban a keményebb teleken könnyen kifagyhat.

Virágzást követően is szedhetőek a kerti kakukkfű hajtásai, a citromfű és a mentafélék levelei.

Virágzáskor kell vágni a szurokfű és a levendula szárait.  Fűszerként folyamatosan szedhető az orvosi zsálya és a lestyán levele, az izsóp hajtása. Ha friss fűszerként használjuk, csak a főzés vége előtt 10 perccel adjuk az ételekhez. Szárításhoz használjunk tálcát, arra terítsünk csomagolópapírt és max. 1 ujjnyi vastagságban terítsük ki a friss növényi részeket. Helyezzük szellős, de árnyékos helyre. Ha már pattantva törik a szárítmány, morzsoljuk le a hajtásról az izsóp, kakukkfű, citromfű, szurokfű, majoránna és a menta leveleit. A megszárított gyógy- és fűszernövényeket töltsük jól záródó befőttes üvegekbe.

fuszer3.jpg

(Lakatos Márk)

Szólj hozzá!

Szépségek kicsiny kertjei

2012.08.12. 12:17 Leonardo kertészei

1 600.jpg

2 300.jpg

3 300.jpg

4 300.jpg

5 300.jpg

6 300.jpg

7 300.jpg

8 300.jpg

11 300.jpg

12 300.jpg

13 300.jpg

14 300.jpg

15 300.jpg

17 300.jpg

18 300.jpg

19 300.jpg

20 300.jpg

21 300.jpg

22 300.jpg

23 300.jpg

24 300.jpg

25 300.jpg

26 300.jpg

27 300.jpg

28 300.jpg

29 300.jpg

30 300.jpg

31 300.jpg

32 300.jpg

35 300.jpg

Szólj hozzá!

Itt az ideje a másodvetésnek!

2012.08.09. 10:33 Leonardo kertészei

Sokunk kiskertjének növényei átlényegültek gasztronómiai csodává, ezért elkezdhetjük a másodvetést.

A kiürült veteményes ágyásokból takarítsuk ki a növénymaradványokat, ássuk fel és munkáljuk el a talajt, és vessünk el a rövid tenyészidejű sárgarépát, zöldbabot, céklát, édes köményt, csemegekukoricát, téli retket.

Érdemes még ültetni fejes káposztát, karfiolt, karalábét, kínai kelt, leveles kelt és színes levelű saláta palántákat.

Mivel augusztusban és szeptember elején még nagy melegek vannak, érdemes a fenyőkéreg talajborításon (mulcs) elgondolkodni, hogy megakadályozzuk a talaj felmelegedését, és megőrizzük a föld nedvességének gyors párolgását. Ami a mulcsolás mellett vitathatatlanul a legmeggyőzőbb érv, az az, hogy a fenyőkéreg csökkenti a gyomosodást is. 5-6 cm magasságú réteget érdemes kialakítani belőle, amely két év alatt elbomlik ugyan, de humusszá korhadva javítja a talaj vízbefogadó és vízmegtartó képességét.

eltarthatóság1.jpg

Eltarthatóság 2012 (fotó: e.)

Szólj hozzá!

Woodhenge by Leonardo kertészei

2012.08.03. 16:02 Leonardo kertészei

Egyik nap nem volt ott semmi, másnap meg már ott állt. A bejárattól kissé jobbra. A felkelő nap éppen 63°-os szögben világította meg az építmény csúcsát. Kicsit girbegurba, de törekszik a szépre, az esztétikuma remekül illeszkedik a kert kösz!téri bútorai közé.

woodhenge600.jpg

Ki építette? És miért? Mit akart megörökíteni? Megmutatni? Jó kedvében rakta egymásra a farönköket? Dicsőségoszlop? Mementó? Mire gondolt közben? Mi járt a fejében? Ki tudja?! Az ott egy kicsit ledőlt, az meg elgurult. Otthagyta. Vagy csak félbehagyta? Folytatja majd? Hm... Megannyi izgalmas kérdés.

woodhenge400.jpg

 Az ismeretlen alkotó. Egy woodhenge a Józsefvárosban, Tömő és Leonardo sarkán egy közösségi kertben.

(e.)

Szólj hozzá!

Kultúrnövényhez kulturált immunerősítő

2012.07.31. 19:39 Leonardo kertészei

Ma reggel belocsoltam a növényeket, remélem, a további paradicsomtermést megmenekíti a csúcsrothadástól! Olvassátok el, és ti is használjátok!

ÖkonetAgro.jpg

Szólj hozzá!

Ketchup- és chutney rajongóknak!

2012.07.28. 18:47 Leonardo kertészei

Ma kivettem a dunsztból az idő előtt leszüretelt paradicsomból készült chutney-t. Hangulatképek a feldolgozásról és a végeredményről. Ne keseredjetek el, ha a fertőzés miatt korai szüretre kényszerültök, isteni finom, az ízek kavalkádja kárpótolni fog!

alapanyag500.jpg

alapanyag2250.jpg

paridarabok250.jpg

színes bél150.jpg

színes gerezd150.jpg

pool1400.jpg

végeredmény500.jpg

díszüveg2,250.jpg

2 komment

Gerillakertészeket fogott a TEK!!!

2012.07.25. 06:23 Leonardo kertészei

Kattints!

gerillakertész.jpg

Szólj hozzá!

Metamorfózis

2012.07.24. 14:39 Leonardo kertészei

A csúcsrothadásban szenvedő paradicsomjaim saját, beteg pari100.jpg átlényegülése.

 

 

Hozzávalók: (1 kg paradicsomra vetítve)

 • 1 kg zöldparadicsom
 • 20 dkg nyers nádcukor
 • 1 db zöldalma
 • 1 db lila hagyma
 • 1 db citrom
 • 1 dl víz
 • fahéj, szegfűszeg, reszelt, friss gyömbér, kis chili, durvára darált színes bors, római kömény- ízlés szerint
 • 0,5 dl balzsamecet
 • kevés tartósító a tetejére (nátriumbenzoát, szalicil)

Elkészítés:

A paradicsomot jól megmossuk, apróra vágjuk, majd a vízzel 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citrom levét és reszelt héját, az almát (pektin a zselésedéshez) és a lila hagymát. Ezután fűszerezzük a többi hozzávalóval, s addig főzzük, amíg jó sűrű, fényes lesz, és a paradicsomdarabok megpuhulnak. Forrón üvegekbe töltjük,1/2 késhegynyi tartósítószert teszünk a tetejére. Lezárjuk, pár pillanatra fejtetőre állítjuk és száraz dunsztba tesszük.

A végeredmény:


zoldparadicsomlekvar.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(recept: e., fotó: www.nosalty.hu)

Szólj hozzá!

El Domador de Medusas koncert 2012. 07. 22. 19.00 óra

2012.07.20. 15:49 Leonardo kertészei

aspanyol.jpg

Szólj hozzá!

Médiafigyelés

2012.07.17. 11:17 Leonardo kertészei

1. hírek kertész.jpg

2. MR Kossuth Rádió

3. film a rádióriporthoz

4. Magyar Demokrata

Szólj hozzá!

Veszélyben a paradicsom!

2012.07.16. 18:38 Leonardo kertészei

Az egyik bokromon ilyenek lettek a bogyók. Aki ilyet tapasztal, azonnal távolítsa el a bokorról, mert megfertőzi a többi, még egészséges paradicsomot is! Ez vagy paradicsomvész, vagy szürkerothadás.

Póczonyi Zsolt, blogdoktor csütörtökön (07. 19.), este 6 után kijön a kertbe és rendel! Gyertek minél többen!

saját, beteg pari.jpg

4 komment

Kösz!téri bútorok

2012.07.16. 16:20 Leonardo kertészei

Július 14-én, a Tesz-vesz szombat keretében a Leonardo Kert kertészei raklapokból egyedi hangulatú köztéri bútorokat készítettek. Ím!

hatlábú kroki300.jpg

kannák helye250.jpg

hordóparcella250.jpg

pad250.jpg

sörpad250.jpg

ülőkék250.jpg

futon250.jpg

futon színes250.jpg

2 komment

Blogdoktor Zsolt

2012.07.12. 17:21 Leonardo kertészei

A Leonardo Kert flórája egészséges összképet mutat, a kiskerteken látszik a gyakori, egyre nagyobb szakértelemmel, igényességgel és szeretettel végzett növényápolás. A növények egészségesnek látszanak, némi tápanyaghiányon és napégésen kívül komolyabb károsodás nem tapasztalható a leveleken.

betegség9, 400.jpg
 
Öntözés:
Reggel vagy kora este érdemes. Ilyenkor napégés nem keletkezhet a vízcseppek hatására a növényeken. A reggeli a preferáltabb mert ilyenkor az éjszakai esetleges fülledtség – ami a patogén gombák kifejlődésének is kedvez – nem rizikó faktor. A termő és már kifejlődött zöldségnövényeket (és virágos dísznövényeket ) érdemes árasztásos módszerrel öntözni (ez a talaj áztatásos belocsolását jelenti). Ilyenkor a legjobb az öntözővíz hasznosulása (és nincs az esetleges terméseken sem vízcsepp okozta károsodás).
betegség4, 300.jpg
Próbáljuk meg a talajt legalább 30 cm mélyen átnedvesíteni. A talajtakarás segíti a talaj nedvesség párolgásának csökkenését. Ez lehet természetes eszközökkel (min. 10 cm mulcs) vagy talajtakaró geotextil segítségével.
A gyommentesítésre hívom még fel a figyelmet, hiszen a gyomnövények “elihatják” a kertünk haszonnövényei elől a vizet és természetesen “elehetik” a tápanyagot!
betegség8, 400.jpg
 
A növények termőképessége fajta és termékenyülés függő, ezért lehetséges az, hogy egy tő paprikán, paradicsomon, cukkinin, stb. csak egy termés fejlődik, amíg a másik paprikán, stb. 3-4, esetleg még több. Erről érdemes az ültetés előtt a beszerzési forrástól érdeklődni.
 
Blogdoktor:
Zsolt 200.jpg
(növényfotók: e.)
(asszisztencia: Somogyi Ildikó)

Szólj hozzá!

Tesz-vesz szombat

2012.07.11. 15:19 Leonardo kertészei

Klikkelj!

Tesz-vesz.jpg

Szólj hozzá!

Leonardo Kert térképe

2012.07.11. 15:13 Leonardo kertészei

Klikkelj!

nyári élvezet.jpg

Szólj hozzá!

Dr. Fekete Szabolcs a kerti kártevőkről

2012.07.10. 15:57 Leonardo kertészei

Klikkelj!

betegség600.jpg

Szólj hozzá!

Üvegbe zárt nyár

2012.07.09. 18:29 Leonardo kertészei

Klikkelj!

kovi ubi.jpg

Szólj hozzá!

Raklap tesz-vesz

2012.07.08. 18:31 Leonardo kertészei

Tegnap délután 2 autó és 9 lelkes ember segítségével a kertbe kerültek a kerti bútorok alapanyagát képező raklapok. Pillanatfelvételek a Corvin Pláza előtti indulástól a kertbe történő áthordáson át a július 14-iki Tesz-vesz Város polgáraira várakozó raklapgúla felállításáig.

raklap1.jpg

raklap.jpg

raklap2, 400.jpg

Szólj hozzá!

Még drágábban a Leonardo Kertnél

2012.07.02. 12:44 Leonardo kertészei

Brucie2.jpg

Bruce, a Willis szombaton a józsefvárosi Tömő utcában, a Leonardo Kertnél adta még drágábban. A film sztorija szerint John McClane (Willis) Oroszországba utazik, hogy kiszabadítsa foglyul ejtett fiát. A moszkvai jeleneteket veszik fel a 86 napos magyarországi forgatás során. A film 99%-a a fõvárosban készül, aminek nagy részét Józsefvárosban veszik fel.

Bruce600, bordó.jpg

Például a Leonardo Kertnél, aminek két veteményese (10-11. parcella) tartotta az egyik díszletet hátulról, tehát, ha a díszlet, vagy tágabban értelmezve a film bármilyen kategóriában Oscart kap, abban mi is benne vagyunk. Vérprofik és pörgősek voltak, holtidő nem volt, tak-tak-tak, forgott a kamera, mindenki tudta és tette a dolgát. Ma reggel robbantották a díszletfalat, ezt a két autót már kitolták (nem működők), és stikában lefotóztam, a kutyafutta látszik is rajtuk. Az egyik biztonsági őr "nem fotó" kiáltással utánam eredt, de akkor én már olyan ügyesen ugrottam át a Grundra, a sorompó alatt, hogy Nemecsek megdicsért volna, az őr meg - mit tehetett - feladta.

(e.)

Brucie600.jpgSzólj hozzá!

Lime-os randi

2012.06.29. 18:10 Leonardo kertészei

A citromfű és menta metamorfózisa!citromfű és menta randija.jpg

Szólj hozzá!

Cikk a közösségi kertekről

2012.06.29. 15:11 Leonardo kertészei

Klikkelj!

erdő1.jpg

Szólj hozzá!