HTML

Leonardo kertészei- a reneszánsz közösségi kert

Budapest szívében kialakított közösségi kert "magtársainak" információs és szórakoztató oldala. Szakmai és szakmaiatlan dokumentáció a kertről és másról, emberek kósza halmazának közösséggé válásáról.

Friss topikok

  • p-Aga: Talán tudok segíteni: szijjferi.hu/agro/paradicsom.php (2016.06.11. 14:28) Veszélyben a paradicsom!
  • Leonardo kertészei: Valóban, így van, ahogyan leírtad! De! 1. Van benne balzsam- és vörösborecet, ezen kívül 2. az ált... (2012.08.08. 14:35) Ketchup- és chutney rajongóknak!
  • Leonardo kertészei: Tök jó név! Nagyon tetszik! (2012.07.24. 10:46) Kösz!téri bútorok
  • Zsolt kertész: Kedves Blogolok és Kertészek! Ha "szakmai" kérdésetek van ne késlekedjetek! Várom kérdéseiteket. (2012.07.08. 20:05) Ave, szakértő!
  • Leonardo kertészei: Reménykedjünk, hogy egymásra találnak a messzi távolból is... (2012.06.14. 20:12) Padlizsán szex

Címkék

Fűszerszámok és gyógynövények

2012.08.15. 06:54 Leonardo kertészei

A (kis)kertekben ültethető, nevelhető fűszer- és gyógynövények a Györgytea® szakmai tanácsadásával


Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

Citromfű (Melissa officinalis)

Mentafélék: borsmenta (Mentha x piperita); fodormenta (Mentha spicata var. crispata)

Kerti majoránna (Majoranna hortensis)

Szurokfű (Origanum vulgare)

Levendula (Lavandula angustifolia

Kerti körömvirág (Calendula officinalis)

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Izsóp (Hyssopus officinalis)

Lestyán (Levisticum officinale)

fuszer_02.jpg

A felsorolt fajok többsége illóolajos növény, és mint ilyenek teljes napfényes helyet igényelnek. Mindegyik faj kis tasakos "hobbikerti" vetőmagként beszerezhető a gazdaboltokban. Ezek palántanevelését célszerű olyan kertbarátra bízni akinek adottak a lehetőségei a palántaneveléshez. Gyorsabban érhető el azonban siker, ha a nagyobb gartencenterekben kész cserepes növényeket vásárolunk. A hipermarketekben kapható cserepes fűszernövényekkel is sikerünk lehet. Ezeket azonban célszerű néhány napig a szabadban árnyékban szoktatni a szabad levegőhöz. (Mivel olykor több napot töltenek ezek a növények az áruházakban, "elszoknak" a tűző közvetlen napsütéstől, és vásárlást követően kiültetve megéghet a lombjuk.) Valamennyi felsorolt faj elviseli a szárazságot, azonban a nyári forróságban meghálálják az öntözést. A kiültetés előtt célszerű a kert talaját érett szervestrágyával feljavítani. Ültetést követően takarjuk a talajt kéregmulccsal, így nem csupán a gyomosodást kerüljük el, de a nedvességet is őrizzük.

fuszernovenyek1.jpg

A kerti körömvirág virágai folyamatosan szedhetők, a levágott virágokról szedjük le a szirmokat. A fagyokig virágzik, ekkor elpusztul, tavasszal újra kell vetni. Szintén folyamatosan szedhetőek a majoránna virágos hajtásai.

A majoránnát is újra kell vetni tavasszal. A többi felsorolt növény évelő. Javasolható a rozmaring is, ez azonban a keményebb teleken könnyen kifagyhat.

Virágzást követően is szedhetőek a kerti kakukkfű hajtásai, a citromfű és a mentafélék levelei.

Virágzáskor kell vágni a szurokfű és a levendula szárait.  Fűszerként folyamatosan szedhető az orvosi zsálya és a lestyán levele, az izsóp hajtása. Ha friss fűszerként használjuk, csak a főzés vége előtt 10 perccel adjuk az ételekhez. Szárításhoz használjunk tálcát, arra terítsünk csomagolópapírt és max. 1 ujjnyi vastagságban terítsük ki a friss növényi részeket. Helyezzük szellős, de árnyékos helyre. Ha már pattantva törik a szárítmány, morzsoljuk le a hajtásról az izsóp, kakukkfű, citromfű, szurokfű, majoránna és a menta leveleit. A megszárított gyógy- és fűszernövényeket töltsük jól záródó befőttes üvegekbe.

fuszer3.jpg

(Lakatos Márk)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leonardokerteszei.blog.hu/api/trackback/id/tr564713076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása