A (kis)kertekben ültethető, nevelhető fűszer- és gyógynövények a Györgytea® szakmai tanácsadásával
Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)
Citromfű (Melissa officinalis)
Mentafélék: borsmenta (Mentha x piperita); fodormenta (Mentha spicata var. crispata)
Kerti majoránna (Majoranna hortensis)
Szurokfű (Origanum vulgare)
Levendula (Lavandula angustifolia
Kerti körömvirág (Calendula officinalis)
Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
Izsóp (Hyssopus officinalis)
Lestyán (Levisticum officinale)
A felsorolt fajok többsége illóolajos növény, és mint ilyenek teljes napfényes helyet igényelnek. Mindegyik faj kis tasakos "hobbikerti" vetőmagként beszerezhető a gazdaboltokban. Ezek palántanevelését célszerű olyan kertbarátra bízni akinek adottak a lehetőségei a palántaneveléshez. Gyorsabban érhető el azonban siker, ha a nagyobb gartencenterekben kész cserepes növényeket vásárolunk. A hipermarketekben kapható cserepes fűszernövényekkel is sikerünk lehet. Ezeket azonban célszerű néhány napig a szabadban árnyékban szoktatni a szabad levegőhöz. (Mivel olykor több napot töltenek ezek a növények az áruházakban, "elszoknak" a tűző közvetlen napsütéstől, és vásárlást követően kiültetve megéghet a lombjuk.) Valamennyi felsorolt faj elviseli a szárazságot, azonban a nyári forróságban meghálálják az öntözést. A kiültetés előtt célszerű a kert talaját érett szervestrágyával feljavítani. Ültetést követően takarjuk a talajt kéregmulccsal, így nem csupán a gyomosodást kerüljük el, de a nedvességet is őrizzük.
A kerti körömvirág virágai folyamatosan szedhetők, a levágott virágokról szedjük le a szirmokat. A fagyokig virágzik, ekkor elpusztul, tavasszal újra kell vetni. Szintén folyamatosan szedhetőek a majoránna virágos hajtásai.
A majoránnát is újra kell vetni tavasszal. A többi felsorolt növény évelő. Javasolható a rozmaring is, ez azonban a keményebb teleken könnyen kifagyhat.
Virágzást követően is szedhetőek a kerti kakukkfű hajtásai, a citromfű és a mentafélék levelei.
Virágzáskor kell vágni a szurokfű és a levendula szárait. Fűszerként folyamatosan szedhető az orvosi zsálya és a lestyán levele, az izsóp hajtása. Ha friss fűszerként használjuk, csak a főzés vége előtt 10 perccel adjuk az ételekhez. Szárításhoz használjunk tálcát, arra terítsünk csomagolópapírt és max. 1 ujjnyi vastagságban terítsük ki a friss növényi részeket. Helyezzük szellős, de árnyékos helyre. Ha már pattantva törik a szárítmány, morzsoljuk le a hajtásról az izsóp, kakukkfű, citromfű, szurokfű, majoránna és a menta leveleit. A megszárított gyógy- és fűszernövényeket töltsük jól záródó befőttes üvegekbe.
(Lakatos Márk)