A csúcsrothadásban szenvedő paradicsomjaim átlényegülése.
Hozzávalók: (1 kg paradicsomra vetítve)
- 1 kg zöldparadicsom
- 20 dkg nyers nádcukor
- 1 db zöldalma
- 1 db lila hagyma
- 1 db citrom
- 1 dl víz
- só
- fahéj, szegfűszeg, reszelt, friss gyömbér, kis chili, durvára darált színes bors, római kömény- ízlés szerint
- 0,5 dl balzsamecet
- kevés tartósító a tetejére (nátriumbenzoát, szalicil)
Elkészítés:
A paradicsomot jól megmossuk, apróra vágjuk, majd a vízzel 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citrom levét és reszelt héját, az almát (pektin a zselésedéshez) és a lila hagymát. Ezután fűszerezzük a többi hozzávalóval, s addig főzzük, amíg jó sűrű, fényes lesz, és a paradicsomdarabok megpuhulnak. Forrón üvegekbe töltjük,1/2 késhegynyi tartósítószert teszünk a tetejére. Lezárjuk, pár pillanatra fejtetőre állítjuk és száraz dunsztba tesszük.
A végeredmény:
(recept: e., fotó: www.nosalty.hu)